Tietosuojakäytäntö, rekisteriselosteet sekä ohjeet reklamaatioita varten

Henkilötietojen käsittely apteekissa

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) sovelletaan 25.5.2018 alkaen kaikissa EU:n jäsenmaissa. Apteekissa henkilötietojen käsittely perustuu yleisen tietosuojalainsäädännön ohella apteekkitoimintaa koskevaan lainsäädäntöön.
Apteekissa henkilötietoja tarvitaan reseptiasioinnin yhteydessä. Henkilötietoja käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Apteekin työntekijöillä on yleisen salassapitovelvollisuuden lisäksi asiakkaan lääke- ja terveydentilatietojen osalta lakisääteinen elinikäinen salassapitovelvollisuus.
Mistä apteekki saa tietoja?

Reseptejä toimitettaessa käsitellään asiakkaalta ja kansallisista rekistereistä saatuja tietoja. Oikeus reseptiasiointiin varmistetaan henkilöllisyystodistuksesta, Kela-kortista, potilasohjeesta tai paperisesta reseptistä.

Apteekki hakee asiakkaan suostumuksella tiedot määrätyistä resepteistä sähköisesti Kelan Reseptikeskuksesta. Kelasta apteekki saa tarvittavat lääkekorvaustiedot sekä tiedon mahdollisesta työpaikkakassasta tai toimeentulotukeen kuuluvasta maksusitoumuksesta. Muut maksusitoumukset apteekki kirjaa järjestelmäänsä asiakkaan esittämistä dokumenteista. Mikäli asiakkaalla on voimassa oleva apteekkisopimus, saadaan tästä tieto sopimukseen kirjatulta apteekilta.

Minne apteekki siirtää ja luovuttaa tietoja?
Toimitettujen reseptien tiedot tallentuvat apteekin tietojärjestelmiin, jossa ne säilytetään 13 kuukautta. Tämän jälkeen tiedot arkistoidaan viideksi vuodeksi.
Kelan Reseptikeskukseen tallennetaan reseptien toimitustiedot sekä paperi- ja puhelinreseptien tiedot. Kelalle luovutetaan Kelan tai työpaikkakassan korvaamien lääkeostojen tilitystiedot. Mikäli oston maksajana toimii jokin muu osapuoli (esim. vakuutusyhtiö, toimeentulotuki), laskutustiedot välitetään sopimuksen mukaan.
Reseptejä uudistettaessa apteekki lähettää uudistamispyynnön Kelan Reseptikeskukseen, joka välittää pyynnön automaattisesti asiakkaan ilmoittamaan terveydenhuollon yksikköön. Ostojen laskutuksessa, koneellisessa annosjakelussa tai apteekkisopimusten tarkistamisessa apteekki voi käyttää alihankkijoita, jotka toimivat tällöin henkilötietojen käsittelijöinä.
Henkilötietojen käsittely tapahtuu aina apteekin ohjauksessa. Terveydenhuollon valvontatilanteissa voidaan pyynnöstä luovuttaa reseptiostosten tietoja valvovalle viranomaiselle.
Lisätietoja
Apteekin henkilökunnalta voi milloin tahansa pyytää tietosuojaselosteen tai lisätietoja henkilötietojen käsittelystä.

Mäntän apteekin lääkemääräysrekisteri

Lääkemääräysrekisteri

Mäntän apteekin verkkopalvelun asiakasrekisteri

Verkkopalvelu

Mäntän apteekin verkkokaupan käyttöehdot

Yleistä

Käyttöehdot koskevat tätä Mäntän apteekin (myös ”palveluntarjoaja”) verkkokauppaa (myös ”palvelu”). Palvelun omistaa Mäntän apteekki. Verkkokaupan käyttäminen edellyttää käyttöehtojen hyväksymistä.

Käyttäjän vastuu

Käyttäjä sitoutuu käyttämään palvelua sen ohjeiden mukaisesti.
Käyttäjän tulee täyttää tilaus- ja toimitusehdoissa mainitut vaatimukset.
Käyttäjä sitoutuu antamaan itsestään totuudenmukaisia tietoja palvelun rekisteröitymislomakkeella ja muuttamaan mahdolliset virheelliset tiedot viivytyksettä.
Käyttäjä hyväksyy tilausta koskevat tilaus- ja toimitusehdot.
Käyttäjä hyväksyy palveluntarjoajan toimesta tehdyt muutokset asiakkuuteensa.
Käyttäjä vastaa palveluntarjoajan ja sen yhteistyökumppaneiden tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin luvattomasta käyttämisestä aiheutuvista seuraamuksista.

Palveluntarjoajan vastuu

Palveluntarjoaja vastaa kaikesta palvelussa esitettävästä sisällöstä.
Palveluntarjoaja vastaa, että kaikki palvelussa esitettävä sisältö (kuvat yms.) on Suomen lakien mukaista.
Palvelutarjoajalla on oikeus muuttaa ja päivittää ja korjata palvelun sisältöä ja/tai sääntöjä ilman erillistä ilmoitusta käyttäjille.
Palveluntarjoaja ei vastaa ulkopuolisten palveluiden tai yritysten esittämästä virheellisestä palvelua koskevasta informaatiosta.
Palveluntarjoaja vastaa sille kertyvistä kaikista asiakastiedoista ja niiden asianmukaisesta säilyttämisestä (GDPR).
Palveluntarjoaja voi tarvittaessa peruuttaa tilauksen tai evätä asiakkuuden. Väärinkäytöksistä ilmoitetaan aina viranomaisille.

Palvelun immateriaalioikeudet

Kaikki palvelussa esitetyt kuva- ja tekstimateriaalit ovat palveluntarjoajan ja/tai sen yhteistyökumppaneiden omaisuutta. Tekijänoikeuksilla suojatun kuva- ja tekstimateriaalin luvaton käyttö tai kopiointi on kielletty.

Tietosuoja ja tietojen käsittely palvelussa

Palveluntarjoaja huolehtii asianmukaisesti asiakastietojen käsittelystä ja säilyttämisestä. Palveluntarjoajan keräämistä ja tallentamista asiakastiedoista voi tarvittaessa lukea lisää tietosuojaselosteesta. 

Toimivaltainen viranomainen

Apteekin verkkopalvelua valvova toimivaltainen viranomainen on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea (puh. 029 522 3341).

Käyttöehdot päivitetty 28.4.2022

Verkkokaupan toimitusehdot

Voimassa 28.4.2022 alkaen

Yleistä verkkokaupasta

Verkkokaupan tuotteita myy Mäntän apteekki Y-tunnus 3130167-4 . Myymme tuotteita täysi-ikäisille yksityishenkilöille Suomeen. Tuotteiden hinnat sisältävät arvonlisäveron. Pidätämme oikeuden hintojen ja toimitusmaksujen muutoksiin.

Tilaaminen

Tuotteet tilataan Internetin välityksellä Treet-älypuhelinsovellusta käyttäen. Tilauksen voi tehdä myös osoitteesta www.Treet.fi. Treet-sovelluksen saa maksutta Google Playstä ja Apple Storesta. Treetin käyttäminen sekä verkossa että sovelluksessa edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Tilauksen vastaanottamisen jälkeen saat sähköpostiisi ja Treet-sovellukseen yhteenvedon tilauksestasi, josta näet alustavan hinta-arvion. Lopulliseen hintaan vaikuttavat mm. reseptilääkkeistä saatava kelakorvaus sekä mahdolliset kanta-asiakasalennukset.

Ennen itsehoitolääketilauksen käsittelyä apteekki on yhteydessä asiakkaaseen, ellei tämä ole sitä erikseen tilauksen yhteydessä kieltänyt. Lääkeneuvonnan yhteydessä apteekki opastaa lääkkeiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä.

Ennen reseptilääketilauksen käsittelyä apteekki on aina yhteydessä asiakkaaseen. Lääkeneuvonnan yhteydessä apteekki opastaa lääkkeiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä sekä kertoo vastaavien lääkkeiden hinnoista.

Asiakas sitoutuu jokaisen tilauksen yhteydessä voimassa oleviin toimitusehtoihin.

Tilausvahvistus

Tilausvahvistus toimitetaan aina toimituksen yhteydessä. Tilausvahvistuksesta näet:

 • tilauksella olevat tuotteet
 • tilauksen viitenumeron
 • laskun loppusumman
 • yhteystiedot ongelmatilanteita varten

Maksutavat

Maksu verkkopankkipainikkeilla

Checkout maksunvälityspalvelu välittää asiakkaan maksun Apteekille. Käytössä on kaikkien pankkien maksupainikkeet. Palvelu on maksulaitoslain siirtymäsäännöksen nojalla merkitty Finanssivalvonnan ylläpitämään maksulaitosrekisteriin. Checkout on Checkout Finland Oy:n (y-tunnus 2196606-6) ylläpitämä palvelu.

Eri maksutapojen maksu- ja luottoehdot: Checkout -palvelun maksuehdot

Apteekin tarjoamien maksutavan vaihtoehtojen valinnan jälkeen maksutapahtuma siirtyy maksutavan järjestelmään. Maksun hyväksymisen ja verkkokauppaan palaamisen jälkeen, maksu kirjautuu välittömästi suoritetuksi Apteekille. Maksu suoritetaan Checkout Finland Oy:n hallinnoimalle tilille, josta se siirretään Apteekille.

Toimitusaika

Tilatut lääkkeet ja apteekkituotteet ovat noudettavissa Mäntän apteekki, Itätorikatu 10, 35800 Mänttä.

Käsittelemme tilauksen arkisin maanantaista perjantaihin klo 9-15 välisenä aikana. Tilaus on valmis noudettavaksi, kun maksu on suoritettu ja saat sähköpostiisi tai Treetiin tästä ilmoituksen. Tilauksen voi normaalisti noutaa 1-3 arkipäivän kuluttua tilaamisesta.

Toimitustapa ja toimituskulut

Tilauksen yhteydessä valitaan tuotteiden toimitustapa.

Tullessasi Mäntän apteekkiin hakemaan tilaustasi  kerro asiakaspalvelijalle tulevasi hakemaan verkkotilausta. Tilaus luovutetaan sähköpostiisi ja Treet-sovellukseen tilauksesta saamaasi koodia vastaan. Verkkoapteekkitilaukset tulee ensisijaisesti noutaa itse.

Vaihto- ja palautusehdot

Apteekin verkkopalvelusta tilatuilla tuotteilla, lääkkeitä lukuun ottamatta, on kuluttajansuojalain (38/1978) mukainen 14 vuorokauden palautusoikeus. Palautettavan tuotteen tulee olla avaamattomassa alkuperäispakkauksessa ja sen tulee olla myyntikuntoinen, käyttämätön ja muuttumaton. Lääkkeillä ei ole palautusoikeutta muulloin kuin tuotevirhetapauksissa, sillä nämä tuotteet eivät ole palautettavissa myyntiin (Kuluttajansuojalaki 38/1978 6. luvun 16 § 4. kohta). Palautuksista on ilmoitettava etukäteen

 • sähköpostitse osoitteeseen mantan.apteekki@apteekit.net
 • postitse osoitteeseen Mäntän apteekki, Itätorikatu 10, 35800 Mänttä tai
 • puhelimitse numeroon 03 4747326

Mikäli Apteekin verkkopalvelusta tilatut tuotteet palautuvat lähettäjälle, koska tilausta ei ole noudettu tai asiakas on kirjoittanut osoitetiedot väärin/puutteellisesti, vähennämme lunastus-, lähetys- ja käsittelykulut palautettavasta summasta.

Ongelmatilanteet sekä muut reklamaatiotilanteet

Mikäli tuote on kadonnut, vioittunut tai asiakkaalle on toimitettu väärä tuote  tai on muuta syytä epäillä valmisteen olevan virheellinen, tulee asiakkaan ilmoittaa virheestä välittömästi

 • sähköpostitse osoitteeseen mantan.apteekki@apteekit.net
 • postitse osoitteeseen Mäntän apteekki, Itätorikatu 10, 35800 Mänttä tai
 • puhelimitse numeroon 03 4747326
 • Jos (kauppa)sopimusta koskevaa erimielisyyttä ei saada ratkaistuksi osapuolten välisillä neuvotteluilla, kuluttaja voi saattaa asian kuluttariitalautakunnan (www.kuluttajariita.fi) ratkaistavaksi. Ennen asian viemistä kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn kuluttajan tulee olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan (www.kuluttajaneuvonta.fi)

Muuta

Pidätämme oikeuden muuttaa toimitusehtojamme. Asiakkaan on ennen tilaustaan tutustuttava kulloinkin voimassa oleviin toimitusehtoihin. Apteekki käsittelee kaikki asiakastiedot täysin luottamuksellisesti.

Käyttöehdot tarkastettu 28.4.2022